Plan op tijd: schaarste in bouwland

Nog altijd besteden we veel geld aan huis en tuin. Omdat corona ons stevig aan huis kluistert, is comfort – en een praktische thuiswerkplek – extra belangrijk. Of je nu blijft wonen of juist een nieuw huis gaat kopen. Maar schaarste ligt op de loer.

Erg prettig

Uit de zesde ‘Coronapeiling’ van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat we steeds vaker thuis gaan werken. In januari gold dit voor 43 procent van de 1.200 ondervraagden, nu is dat al gestegen naar ruim 65 procent. Waarvan 74 procent aangeeft het thuiswerken erg prettig te vinden. Hoe dit zich gaat ontwikkelen als we straks weer naar de werkplek mogen, is nog niet te voorspellen. Wel lijkt het er op dat we meer thuis gaan werken dan ooit tevoren.

Ritme van thuiswerken

De systemen hebben immers bewezen dat thuiswerken geen probleem hoeft te zijn. Bovendien hebben we afgelopen jaar onze werkplek thuis steeds verder verfijnd, net zoals het ritme dat bij thuiswerken hoort. Velen houden dat graag vol, zeker voor een of twee dagen per week.

Sparen

Omdat je huis hierdoor veel belangrijker is geworden, steken veel mensen geld in de opwaardering van huis en tuin. Je goed voelen op een plek waarop je meer uren dan ooit doorbrengt. Bovendien: we sparen meer geld omdat we minder spenderen aan vakantie, horeca en misschien wel vervoer.

Meer geld uitgeven

Spaargeld dat amper iets opbrengt aan rente. De keuze om het in je huis te steken – en daarmee de waarde van je woning te vergroten – is daarom een veelgemaakte keuze. Uit de Coronapeiling blijkt dan ook 43 procent van de huiseigenaren meer geld uitgeven. Tien procent meer dan in januari van dit jaar.

Schaarste?

Al dat geklus en verbouw is overigens niet zonder gevolgen. Een aannemer vinden is al moeilijk en ook tuinbedrijven hebben de agenda’s to ver in dit jaar bomvol zitten. En alsof dat nog niet genoeg is: ook hout wordt schaars. Een tuinhuisje, veranda, overkapping of berging? Dat wordt wachten en meer betalen. Houtprijzen, met name van het populaire vuren en douglas, stijgen nu al zo’n vijftien tot dertig procent en het einde is nog niet in zicht, zo meldt het Gelderlander op 15 mei j.l.

Tip

Kortom: plan eventuele werkzaamheden op tijd. Dat voorkomt teleurstelling.