Afbouw salderingsregeling ‘on hold’
Volgens een bericht op de website van de Vereniging Eigen Huis (VEH) wordt de behandeling van deĀ salderingsregeling opgeschort tot na de verkiezingen. Een nieuw kabinet mag dan bepalen of de regeling al dan niet wordt afgebouwd.
Extra motivatie
De salderingsregeling is voor veel mensen een extra motivatie om zonnepanelen te nemen. Kort door de bocht komt deze regeling er op neer dat de stroom die jouw zonnepanelen teveel opwekken, later teruggevraagd kan worden. Bijvoorbeeld in de avonduren wanneer je panelen ‘slapen’. Dit gaat met gesloten beurzen. Veel milieupartijen en belangenverenigingen willen deze regeling overeind houden om het aandeel duurzame energie te vergroten.
Iets te kiezen
Daarom juichen deze partijen het toe dat de regering de verdere behandeling van deze regeling heeft uitgesteld. Het wordt doorgeschoven naar een volgend kabinet. Dit geeft de consument die zonnepanelen wil de mogelijkheid om voor een partij te kiezen die de salderingsregeling in leven houdt.
Energiebelasting
Zoals het er nu uitziet, wil de overheid de populaire regeling tussen 2023 en 2031 afbouwen. Nu krijg je voor elk geleverde kilowattuur (kWh) terug wat je ook moet betalen als je stroom afneemt. Dat is een bedrag dat grofweg bestaat uit de energieprijs zoals gehanteerd door je energieleverancier en de energiebelasting.
Afbouwen
De teruggave van de energiebelasting wordt afgebouwd. Elk jaar vanaf 2023 moet je voor je geleverde zonnestroom steeds meer belasting betalen. Na 2030 betaal je de volle hap belasting en krijg je dus alleen nog de ‘kale’ elektriciteitsprijs terug als vergoeding van je geleverde kilowatturen.
Handschoen
Bekeken naar de huidige tarieven betaal je nu gemiddeld zo’n 21 cent per kWh. Daarvan gaat zo’n 13 cent naar de Belasting en de heffing Opslag Duurzame Energie. Die belasting krijg je na 2030 dus niet meer terug volgens het huidige wetsvoorstel. De vraag is nu dus hoe de handschoen na de verkiezingen wordt opgepakt.