Aankoop van een woning voor studerende kinderen.

Bij de koop van een woning voor een studerende zoon of dochter loop je tegen een aantal cruciale zaken aan.

De eerste is de zelfbewoningsplicht die Nijmegen heeft ingevoerd:

In Nijmegen, net als in veel andere steden in Nederland, speelt de zelfbewoningsplicht een belangrijke rol. Deze regel is bedoeld om ervoor te zorgen dat woningen beschikbaar blijven voor de daadwerkelijke bewoning en niet/minimaal gebruikt worden voor andere doeleinden.

Zelfbewoningsplicht houdt in dat als je een woning koopt, je zelf verplicht bent om deze woning te bewonen. Dit betekent dat je de gekochte woning niet mag verhuren. Deze regel is bedoeld om te voorkomen dat investeerders woningen opkopen en deze vervolgens voor commerciële doeleinden gebruiken, waardoor de beschikbaarheid van betaalbare woningen voor de lokale bevolking wordt beperkt.

Als je van plan bent om een woning te kopen in Nijmegen en deze niet zelf wilt bewonen, kun je in sommige gevallen een onttrekkingsvergunning aanvragen. Een onttrekkingsvergunning geeft je toestemming om de woning (tijdelijk) te verhuren. Het is echter belangrijk om te weten dat het verkrijgen van een onttrekkingsvergunning niet vanzelfsprekend is en aan voorwaarden is gebonden. Deze voorwaarden kunnen variëren en moeten worden nageleefd om een vergunning te krijgen.

Het tweede is de overdrachtsbelasting. Wat zijn de vrijstellingsmogelijkheden en wat zijn de voorwaarden:

Het basistarief is 10,4 % ! Voor de aankoop van een woning voor eigen bewoning wordt in principe 2% gerekend. Maar er is ook nog de mogelijkheid om vrijstelling voor het betalen van overdrachtbelasting te krijgen.

Overdrachtsbelasting is een belasting die wordt geheven wanneer een onroerend goed van eigenaar verandert. In Nederland is de overdrachtsbelasting in 2022 gewijzigd en deze wijzigingen zijn van invloed op de kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken. Hier volgen enkele belangrijke punten met betrekking tot de overdrachtsbelasting:

Vrijstelling overdrachtsbelasting: In 2022 is er een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt. Dit houdt in dat als je voor het eerst een woning koopt en deze zelf gaat bewonen, je in aanmerking kunt komen voor een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Deze vrijstelling kan een aanzienlijke besparing opleveren bij de aankoop van je eerste huis.

Voorwaarden voor vrijstelling: Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat de woning je hoofdverblijf wordt en je deze dus zelf gaat bewonen. Daarnaast moet je voldoen aan leeftijds- en prijsvoorwaarden, die kunnen variëren afhankelijk van de situatie en de waarde van de woning.

Het is belangrijk om te weten dat de regels en voorwaarden met betrekking tot overdrachtsbelasting en vrijstellingen kunnen veranderen, dus het is verstandig om advies in te winnen bij een belastingadviseur of notaris voordat je een woning koopt. Door op de hoogte te blijven van de laatste wet- en regelgeving kun je ervoor zorgen dat je optimaal profiteert van eventuele belastingvoordelen bij de aankoop van een woning in Nijmegen of elders in Nederland.

Op zoek naar een aankoopmakelaar die je precies verteld hoe het zit?  Bel ons !